Com ens afecten les hormones?

Les hormones sexuals varien en els homes i les dones i això podria explicar en part altres diferències entre gèneres, com la tant famosa “variabilitat emocional” en el cas de les dones.

Les hormones sexuals femenines més abundants són els estrògens i la progesterona i l’hormona masculina, la testosterona.

Alguns estudis relacionen un baix índex d’estrògens amb la depressió femenina, però un excés d’estrògens també pot repercutir perjudicialment en el comportament en moments crítics del cicle menstrual, arribant a provocar ansietat i sobretot, altres tipus de trastorns orgànics igual de molestos.
Segons altres estudis recents, aquests desequilibris també poden afavorir l’aparició de malalties greus com el càncer.

Els estrògens són indispensables, no només pel bon funcionament del sistema sexual i reproductor sinó també per la bona salut dels ossos, el control del colesterol i del greix corporal. Un excés però, ens pot donar bastants maldecaps, literalment parlant, ja que la migranya també pot ser un dels efectes d’aquest excés.

I si no teníem prou amb la imprevisibilitat de les nostres pròpies hormones, al medi ambient ens trobem amb els disruptors endocrins, substàncies que quan entrem en contacte amb elles ens fan augmentar els nivells d’estrògens de manera artificial. Aquests disruptors els trobem als aliments, als cosmètics, als
utensilis de cuina, als plàstics, les llaunes, ets.. en les dones tenen moltes repercussions i ens els homes
fins i tot poden causar infertilitat i el creixement de les mames.

La síndrome premenstrual afecta sobretot a dones que pateixen aquests excés d’estrògens. El desequilibri causa molts símptomes físics com dolor, inflamació de mames, però també psicològics com ansietat, irritabilitat i depressió. Tots aquets efectes s’intensifiquen si ens alimentem de forma poc convenient.

El devorar aliments que contenen gran quantitat de sucres pot incidir encara més en aquest desequilibri, l’augment de sucre a l’organisme origina un increment dels estrògens, de la insulina i de la histamina, el que fa que es retro-alimentin eles efectes nocius.

Durant la segona part del cicle menstrual la progesterona ha d’adquirir més protagonisme, en canvi si predominen els estrògens notem més els efectes. El desequilibri hormonal afecta en part als neurotransmissors cerebrals, que són les substàncies químiques relacionades amb l’estat d’ànim, la gana, la son i el comportament humà.

El desequilibri hormonal, acompanyat d’una gran ingesta de sucres pot crear un terreny fabulós per la proliferació de les càndides (fongs/llevats), convertint aquesta superpoblació en una infecció anomenada Candidiasi.

Per altra banda, en les dones amb menopausa, els tractaments de substitució hormonal també poden causar perjudicis, per tant és important en aquesta etapa saber nodrir-nos de manera que patim menys els efectes sense haver de recórrer a tractaments artificials que poden engrandir el problema .

No podem controlar totes les variables que incideixen en aquests desequilibris però sí podem decidir sobre la més important, la nostra alimentació.

Per exemple, l’aromatasa és un enzim responsable d’un pas clau en la producció d’estrògens, hi ha aliments que l’inhibeixen, en canvi com ja hem explicat, altres, com els sucres, l’activen.

Es poden millorar els símptomes limitant :

– Els sucres
– Els làctics de vaca
– La Soja no fermentada
– Les begudes ensucrades
– L’alcohol
– La carn vermella

En canvi, s’aconsella que augmenteu la ingesta de:

– Llinet, sèsam, Chia
– Cereals sense gluten com el Fajol
– Fruits secs, en especial les nous del Brasil
– Fruits del bosc, com els nabius
– Raïm vermell, per les substàncies que contenen la pell i les llavors
– Carxofes, naps, remolatxa, les cols, especialment el bròcoli
– Magranes i pomes
– Llegums
– Fonts d’omega 3, com els peixos blaus
– Herbes que protegeixen el fetge com la Dent de Lleó i el Cardo Mariano.

© Marta Bertran todos los derechos reservados - Indianwebs