Pautes per a una Nutrició intel·ligent (Part III)
Per què és tant important nodrir-nos bé? Tenim alguna altra manera més d’influir en el nostre organisme? a part d’evitar hàbits tòxics, és clar, com fumar o consumir alcohol amb freqüència… doncs no, la resta no depèn de nosaltres, cada cop és més demostrable científicament que uns bons hàbits nutricionals i inclús uns pensaments positius poden canviar la nostra predisposició genètica.
Quan un té una malaltia greu ha d’anar al metge i ha de seguir el tractament que aquest li aconselli, potser fins i tot no fa falta que sigui tant greu… però no podem subestimar el poder dels nutrients, no només les seves funcions preventives si no també les curatives.
L’organisme pot funcionar malament per manca d’algun element (vitamines, minerals…) que només el podem aconseguir ingerint els aliments adequats. De vegades el problema s’origina a l’intestí per tenir una microbiota en desequilibri, cada cop hi ha més estudis que demostren que aquest desequilibri està relacionat amb un munt de malalties físiques i mentals.
Quan les persones tenim moments psicològics complicats i algunes decideixen anar al psicòleg és important saber l’estat de l’organisme i com aquest pot estar influint en la nostra ansietat, depressió, agressivitat o pensaments negatius. Si els òrgans depuradors (fetge, ronyons..) estan col.lapsats és probable que ens provoquin malestar psíquic, per tant, facilitar-los la feina seria el primer punt a tenir en compte. En aquests casos és aconsellable acudir a la fitoteràpia amb productes com la Dent de Lleó o el Card marià.
El segon pas important és saber si el nostre organisme absorbirà tots aquests nutrients que l’ajudaran a sentir-se millor física i anímicament, i per això s’ha d’enfortir la microbiota intestinal de la que parlàvem. Un bon equilibri en la composició de les bactèries que es troben a l’intestí és la clau de la felicitat, segons expliquen els entesos, però aconseguir aquest equilibri en aquesta part del cos és complicat perquè és on hi conflueixen la majoria de sistemes que regulen el nostre organisme, el sistema nerviós, endocrí, immunològic, etc.. el més senzill per intentar millorar aquest aspecte seria prendre suplements probiòtics o bé menjar aliments fermentats com el Xucrut, el quefir o el Te Kombutxa.
I en tercer lloc, però no per això menys important, triarem bons aliments i els menjarem amb atenció plena (Mindfulness), sense pressa, sent conscients del que estem ingerint i tractant bé el nostre aparell digestiu. Entre aquests aliments saludables, n’hi ha molts que a més tenen unes propietat extres que ens poden ajudar en aspectes específics de la nostra salut. Al meu rebost sempre trobarem, per exemple, llimones, bròquil, alvocats, remolatxa, magranes, cebes, gingebre, bolets xiitake, pastanagues, api, raïm, fruits secs, sèsam, pipes de carbassa, flocs de civada, peix blau de petites dimensions i ous, i a poder ser, tot ecològic o de Km 0.
L’exercici físic és també un pilar important de nostre benestar, activitats freqüents i moderades com el ioga ajuden també a relaxar-nos, a ser més conscients del nostre cos i a mantenir un bon to muscular.
Existeix una disciplina que integraria l’estudi de tots aquests aspectes i que cada cop s’està demostrant més la seva eficàcia com a suport a la medicina al.lopàtica, és la PNIE (Psiconeuroimmunoendocrinologia). Sempre s’ha analitzat el cos humà de manera segregada i en canvi tots els sistemes són interdependents i se’ls ha de tenir en compte amb la mateixa importància. L’estrès o la depressió, trastorns aparentment mentals, condicionen de manera extrema el sistema hormonal i les defenses del cos davant altres malalties físiques, i viceversa. com ja deia un savis romà al segle I, “mens sana in corpore sano”.